top of page

Uitwisseling is een must: kom je atelier uit!

Bijgewerkt op: 12 apr. 2023

Als kunstenaar of creatieve maker is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij je artistieke proces/onderzoek. Werk je voornamelijk alleen in je atelier of studio? Zonder sparringpartner kan het best lastig zijn om oplossingen te vinden voor uitdagingen en vraagstukken waar je mee te maken krijgt.


Om jezelf verder te ontwikkelen, is het zo nu en dan nodig om de blik van anderen te kunnen lenen. Uitwisseling met andere kunstenaars en creatieve makers kan namelijk van onschatbare waarde zijn.


INTERVISIE

Intervisie is een gestructureerde overlegvorm waarin collega kunstenaars/makers elkaar ondersteunen door samen te reflecteren op hun werk, artistieke proces, onderzoek en de uitdagingen die ze hierin tegenkomen. Dit kan in de vorm van regelmatige bijeenkomsten, waarbij deelnemers om de beurt een 'uitdaging' inbrengen en feedback ontvangen van de groepsleden.


VRIJUIT PRATEN

Uitwisseling kan natuurlijk in elke setting waarbij kunstenaars elkaar ontmoeten om te praten over hun werk en ervaringen, maar intervisie heeft als voordeel dat hier een gespreksleider aanwezig is, die zorgt voor het nodige overzicht en de structuur. Hierdoor is de kans dat de opbrengst van de uitwisseling groter is, dan bij een informeel samenkomen. Een ander bijkomend voordeel is dat de intervisieleider zorg draagt voor een veilige ruimte om openlijk te praten over je werk en uitdagingen, zonder oordeel of gevoel elkaars concurrenten te zijn.


NETWERK OPBOUWEN

Een ander belangrijk aspect van intervisie en uitwisseling is het opbouwen van een netwerk van gelijkgestemde kunstenaars en creatieve makers. Dit kan waardevolle contacten opleveren, bijvoorbeeld in de vorm van samenwerkingsmogelijkheden, onderzoekskansen, of het delen van informatie en mogelijke fondsen. Door te profiteren van de kennis en expertise van anderen, kun je je op een professionele manier verder ontwikkeling.


Intervisie en uitwisseling zijn dus enorm belangrijk als je behoefte hebt om zo nu en dan te sparren met betrokken collega-kunstenaars/makers. Het biedt een veilige ruimte uitdagingen in te brengen, feedback te ontvangen, nieuwe perspectieven te ontdekken en niet te vergeten een netwerk van collega's op te bouwen. Zoek je mogelijkheden om je aan te sluiten bij een intervisiegroep? Bij DOK LABS. kan dat.
28 weergaven0 opmerkingen

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page