top of page

Artistiek onderzoek is geen koekjesrecept

Als kunstenaar is het doen van onderzoek essentieel voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën en het verbeteren van je werk. Maar hoe doe je artistiek onderzoek? En hoe formuleer je een onderzoeksvraag? Hoewel het geen kant-en-klaar koekjesrecept is, zijn er toch een aantal belangrijke stappen, die je kunnen helpen bij het opzetten van je onderzoek en het formuleren van een onderzoeksvraag.


BEPAAL JOUW ONDERZOEKSTERREIN

Wat wil je eigenlijk onderzoeken? De eerste stap is dus het bepalen van je onderzoeksterrein. Dit kan bijvoorbeeld een bepaald concept of thema zijn. Het is belangrijk om een onderwerp te kiezen dat je interesseert en waar je meer over wilt leren. Een valkuil is dat je direct al heel erg groot denkt. 'Het veranderende klimaat' is wel heel ruim. Praktischer is het vooral niet te breed te maken. 'Het droogvallen van Brabantse bosvennen', maakt het al wat meer te overzien.


VERKENNEN

Als je je onderzoeksterrein hebt bepaald, is het tijd om te verkennen, vooronderzoek te doen. Dit kan door middel van literatuuronderzoek, het bezoeken van locaties, het bekijken van documentaires of het bijwonen van lezingen. Door verschillende bronnen te gebruiken, krijg je een beter beeld van het onderwerp en de mogelijkheden.


FORMULEER JE ONDERZOEKSVRAAG

Met de kennis die je hebt opgedaan, kun je nu een onderzoeksvraag formuleren. Dit is een specifieke vraag die je wilt beantwoorden door middel van je onderzoek. Het is belangrijk dat je vraag helder en concreet is, zodat je gericht kunt werken.


Om even terug te komen op de bosvennen... Misschien ben je geïnteresseerd geraakt in de betekenis van bosvennen voor mensen die er vaak komen of dichtbij wonen. Wellicht wil je weten wat er voor hen verloren gaat als ze voor altijd droog komen te liggen. 'Wat is de historische en culturele betekenis van bosvennen?' zou dan een vertrekpunt kunnen zijn. Met deze vraag kun je namelijk de historische en culturele context van bosvennen onderzoeken, zoals de rol die ze hebben gespeeld in de kunst, literatuur, religie of folklore van naburige gemeenschappen.


MAAK EEN PLANNING

Nu je een onderzoeksvraag hebt, is het tijd om je onderzoek te plannen. Bedenk welke onderzoeksmethoden je wilt gebruiken om je vraag te beantwoorden en welke stappen je daarvoor moet nemen. Maak een planning waarin je deadlines en mijlpalen opneemt, zodat je overzicht houdt en gestructureerd kunt werken.


DOE ONDERZOEK

Nu begint het echte werk! Voer je onderzoek uit volgens de planning die je hebt opgesteld. Verzamel gegevens en analyseer deze op een gestructureerde manier. Reflecteer regelmatig op je bevindingen en de manier waarop je het onderzoek doet. Als je artistiek onderzoek doet, zijn reflectievragen namelijk een belangrijk instrument om je creatieve proces en resultaten te evalueren en diepgang te geven aan je onderzoek.


PRESENTEREN

Als je onderzoek is afgerond, is het tijd om je resultaten te presenteren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een tentoonstelling, publicatie, presentatie of bak koekjes! Zorg ervoor dat anderen kunnen begrijpen wat je hebt onderzocht en welke conclusies je hebt getrokken.



Artistiek onderzoek kan een belangrijk onderdeel van het werk van een kunstenaar zijn. Het helpt je om nieuwe ideeën op te doen en je visie en werk verder te ontwikkelen. Door deze stappen te volgen, heb je een basis om gestructureerd en gericht te werken en kun je jezelf verder ontwikkelen als kunstenaar. Kom je er toch niet helemaal uit? Bij DOK LABS. kun je begeleiding krijgen bij het uitvoeren van je onderzoek.





43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Wanneer andere onderzoeksmethoden niet volstaan, kan artistiek onderzoek een alternatieve methode zijn die nieuwe perspectieven kan bieden. Dit type onderzoek biedt een andere kijk op de wereld, voora

bottom of page